Beograd — Ministri državne uprave i zdravlja Ana Brnabić i Zlatibor Lončar predstavili su projekat “Bebo, dobro došla na svet”, kao prvi korak u reformi javne uprave.

Projekat, koji omogućava roditeljima novorođene dece da lakše upišu dete u matičnu knjigu rođenih i dobiju zdravstveno osiguranje za bebu, počeo je u aprilu i trenutno se sprovodi u 25 porodilišta u 24 opštine širom Srbije. Ministri su ga predstavili tokom posete porodilištu KBC “Dragiša Mišović”.

Kako je planirano, do kraja godine trebalo bi da počne njegova primena u celoj zemlji. Elektronska prijava beba obuhvata u ovom trenutku 50 odsto ukupnog broja novorođene dece. Projekat su sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ministarka Brnabić objasnila je da roditelji nakon rođenja deteta neće više morati da trče po šalterima, već da, kada dobiju bebu, mogu za 15 minuta na jednom mestu besplatno da je prijave.

“Posle toga biće im poslata SMS poruka da je prijavljivanje prošlo uspešno i na adresu prebivalište će im stići potrebna dokumenta, kao i kartica zdravstvenog osiguranja i izvod iz matične knjige rođenih”, rekla je Brnabićeva.
Ministarka je u izjavi novinarima rekla da je do sada preko projekta E-beba prijavljeno oko 8.000 novorođenčadi.
Ona je izjavila da je oduševljena kvalitetom usluge i poručila da se neće stati samo na njoj, već da će ubuduće biti omogućeno i elektronsko plaćanje preko portala E-uprava.
“Idemo na nove elektronske servise, kako bismo olakšali život građanima i privredi”, rekla je Brnabićeva.
Ministar Lončar je rekao da je “Bebo, dobro došla na svet” dobar primer saradnje između ministarstava i istakao da je najvažnije da su roditelji zadovoljni tom uslugom.
“Ovim pokazujemo da ozbiljno vodimo računa, kako bismo omogućili roditeljima da im prijavljivanje beba ne bude trauma, kao i da se lakše odluče za proširenje porodice”, rekao je Lončar. (Preuzeto sa www.b92.ne)