Београд – Министри државне управе и здравља Ана Брнабић и Златибор Лончар представили су пројекат “Бебо, добро дошла на свет”, као први корак у реформи јавне управе.

Пројекат, који омогућава родитељима новорођене деце да лакше упишу дете у матичну књигу рођених и добију здравствено осигурање за бебу, почео је у априлу и тренутно се спроводи у 25 породилишта у 24 општине широм Србије. Министри су га представили током посете породилишту КБЦ “Драгиша Мишовић”.

Како је планирано, до краја године требало би да почне његова примена у целој земљи. Електронска пријава беба обухвата у овом тренутку 50 одсто укупног броја новорођене деце. Пројекат су спровели Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство здравља и Министарство унутрашњих послова. Министарка Брнабић објаснила је да родитељи након рођења детета неће више морати да трче по шалтерима, већ да, када добију бебу, могу за 15 минута на једном месту бесплатно да је пријаве.

“После тога биће им послата СМС порука да је пријављивање прошло успешно и на адресу пребивалиште ће им стићи потребна документа, као и картица здравственог осигурања и извод из матичне књиге рођених”, рекла је Брнабићева.
Министарка је у изјави новинарима рекла да је до сада преко пројекта Е-беба пријављено око 8.000 новорођенчади.
Она је изјавила да је одушевљена квалитетом услуге и поручила да се неће стати само на њој, већ да ће убудуће бити омогућено и електронско плаћање преко портала Е-управа.
“Идемо на нове електронске сервисе, како бисмо олакшали живот грађанима и привреди”, рекла је Брнабићева.
Министар Лончар је рекао да је “Бебо, добро дошла на свет” добар пример сарадње између министарстава и истакао да је најважније да су родитељи задовољни том услугом.
“Овим показујемо да озбиљно водимо рачуна, како бисмо омогућили родитељима да им пријављивање беба не буде траума, као и да се лакше одлуче за проширење породице”, рекао је Лончар. (Преузето са њњњ.б92.не)